Kojic Acid: Popularni sastojak za negu kože koji brzo prosvetljuje tamne fleke

Ako ste se pitali kako ukloniti tamne fleke na koži, možda je ovo pravo rešenje za vas.

Izlaganje suncu ima brojne efekte na našu kožu – i većina nije pozitivna. Dok je trenutni fokus sveta lepote na bronzanoj, osunčanoj koži, previše vremena provedenog na upijanju sunčevih zraka može dovesti i do preranih finih bora, oštećenja kože – i najprisutnije hiperpigmentacije. Uzrokovana prekomernom proizvodnjom melanina, hiperpigmentacija se manifestuje u vidu mrlja koje su tamnije boje od prirodne boje kože.

Osim preduzimanja zaštitnih mera, kao što je uvek korišćenje SPF-a i odlučivanja za samopotamnjivanje u salonima ili kod kuće, postojeće tamne fleke mogu se prosvetliti uz pomocć kojične kiseline – sastojka za negu kože koji beleži porast popularnosti, delimično zahvaljujući društvenim mrežama.

U poslednje vreme, sapuni citrusnih nijansi napravljeni pomoću ove kiseline preplavljuju naše feed-ove, obećavajući lako prosvetljivanje tamnih fleka, melazma (hiperpigmentacije uzrokovane hormonskim promenama) lica i pazuha.

Šta je kojična kiselina (kojic acid) i koliko je efikasna?

Kojična kiselina je prirodna supstanca koja se zapravo pravi od gljiva koje se obično koriste u sastojcima za negu kože. Kiselina je popularan sastojak seruma, krema i, od nedavno, sapuna dizajniranih za borbu protiv hiperpigmentacije. Nakon što kojična kiselina prodre u kožu, blokira proizvodnju tirozinaze, enzima ključnog za proizvodnju melanina. Na taj način bledi postojeće oblasti hiperpigmentacije i sprečava buduće tamne boje ili “mrlje”.

Najčešće je formulisana sa drugim sastojcima kao što su traneksaminska kiselina, niacinamid i koren sladića, i preporučuje se korišćenje odabranog proizvoda dva puta dnevno za najbolje rezultate. Doslednost i strpljenje su ključni sastojci za poboljšanje neželjenih tamnih fleka, jer hiperpigmentacija može biti tvrdoglava i često zahteva vreme i marljivost da biste postigli svoje ciljeve za prosvetljavanje kože.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Najnovije