10 lokacija iz serije “Bridgerton” koje vredi posetiti

Od veličanstvenih Palladian kuća do pravih zamkova, otkrivamo vam kulise lokacija snimanja

"Bridgerton"

Treća sezona serije “Bridgerton” je napokon došla na Netflix, i nudi nam najviše uživanja za oči do sada. Kao i kod svakog stvaranja sveta za veliki ekran, rekreiranje sveta “Bridgertona” na osnovu romana Julie Quinn nije mala stvar. Ova bajkovita drama, koja se vratila na naše ekrane 16. maja, smeštena je u konkurentni svet regentskog Londona. Ništa ne bi zadržalo svoju moćnu privlačnost bez ekstravagantnih pozadina na nekim od najuglednijih zdanja. Zamislite georgijanske vile koje datiraju iz 1700-ih, izvrsne palate, pozlaćene dvorane i prostrane parkove koji su više nego dostojni uzbudljivih teatralija ovog gotovo kultnog televizijskog serijala.

Spremni ste da doživite svoj trenutak “Regencycore”? Budite korak ispred gužve na nekim od najzapanjujućih lokacija snimanja serije “Bridgerton” u Ujedinjenom Kraljevstvu, od impozantnih kuća do uređenih imanja i parkova. Evo našeg vodiča kroz 10 lokacija iz “Bridgerton” scena koje možete posetiti tokom vašeg sledećeg putovanja.

Ranger’s House

Lokacija: Greenwich, London
Pojavljuje se kao: Porodična kuća Bridžerton u Londonu

"Bridgerton"

Ova palata u Palladian stilu, obložena glicinijom, na jugu Londona igra glavnu ulogu u seriji “Bridgerton”. Ova palata služi kao ikonična fasada porodične rezidencije Bridgerton. Kuća Bridgerton ključna je u uspostavljanju statusa istoimene porodice i načina na koji žive. Dok je Ranger’s House prikazana u seriji kao kosmopolitski londonski dom, georgijanska vila izgrađena je dalje od gradske vreve. Sagrađena 1723. godine, služila je kao rezidencija za mnoge aristokrate i kraljevske osobe, uključujući princezu Augustu, sestru kralja George-a III. Danas, Kuća Ranger je dom kolekcije Vernher, umetničke kolekcije koju je sakupio dijamantski magnat 19. veka, Sir Julius Wernher.


Za prvu sezonu, snimanje Ranger’s House-a obavljeno je tri puta tokom perioda od četiri meseca, transformišući eksterijer tri puta. To je uključivalo dodavanje ručno pravljenih glicinija na prednji deo imanja, koje su visile sa privremenog okvira. Promenjene su boje na ulaznim vratima zajedno sa novim kvakama i ručkom. Dodat je šljunak na stazi i saksije i kutije za cveće ispred kuće. U bašti, dodati su drveće trešnje, bršljan i divlje ruže na kapije i ograde za dodatnu botaničku romantiku.

Halton House

Lokacija: Aylesbury, Buckinghamshire
Pojavljuje se kao: Enterijer kuće Bridgerton

Scene u enterijeru koje prikazuju veliku dvoranu, stepenište, hodnik i salon za pušenje snimljene su u Halton House-u. Kuća je izgrađena u francuskom stilu u brdima, iznad sela Halton. Halton House je podignuta za Alfreda de Rothschilda između 1880. i 1883. godine, a prodata je Kraljevskom vazduhoplovstvu (RAF) 1918. godine. Kuća se trenutno koristi kao glavni oficirski dom za RAF Halton, jednu od najvećih vazduhoplovnih baza u Velikoj Britaniji.


Halton House je mesto gde se odvija neugodno oskudni bal Bridgertona pred kraju druge sezone. Jedna soba u Halton House-u, Dafnina soba za presvlačenje, takođe je prenamenjena u drugoj sezoni kao smeštaj za Lady Shwarma u Aubrey Hall-u, kao i Anthonijeva soba. Takođe je korišćena za snimanje nekih enterijera porodice Featherington i Dafninog venčanja sa vojvodom od Hastingsa.

Painshill Park

Lokacija: Cobham, Surrey
Pojavljuje se kao: Primrose Hill

Painshill park se pojavljuje u seriji je pejzažni park iz 18. veka u Surrey-u. Park je bio pod uticajem evropskih putovanja svog osnivača, počasnog Charlesa Hamiltona, sina šestog vojvode od Abercorna. U seriji “Bridgerton”, park predstavlja park u Londonu gde svi akteri provode popodne šetajući se, veslajući, piknikujući i naravno, ogovarajući. Istaknuti arhitektonski elementi u parku koji se pojavljuju u seriji uključuju Petoluki most, kameni most na kojem Simon i Dafne zastanu da razgovaraju, i složeni Kineski most.

Blenheim Palace

Lokacija: Oksfordšir, Engleska
Pojavljuje se kao: Rezidencija kraljice Charlotte


Blenheim palata je jedina seoska kuća u Engleskoj koja ne pripada crkvi, ali ipak nosi titulu palate. Završena je 1722. godine, po nalogu kraljice Anne kao poklon Johnu Churchillu, prvom vojvodi od Marlborough-a. Dizajnirana od strane priznatog arhitekte Sir Johna Vanbrugha, Blenheim palata je jedna od najvećih kuća u Engleskoj. Predstavlja primer barokne arhitekture sa raskošnim enterijerima, prostranim uređenim vrtovima i ogromnim parkom. Kasnije će služiti kao mesto rođenja Sir Winstona Churchilla, poznatog britanskog premijera. Blenheim palata je proglašena za UNESCO-ovu svetsku baštinu 1987. godine. Danas dočekuje posetioce iz celog sveta da se dive njenoj lepoti i urone u njenu fascinantnu istoriju.


Raskošno barokno imanje iz 18. veka prethodno se pojavilo u spin-ofu serije “Bridgerton”, Queen Charlotte. Ova raskošna kuća predstavlja Buckingham palatu i igra istu ulogu u trećoj sezoni.

Kingston Bagpuize House

Lokacija: Oksfordšir, Engleska
Pojavljuje se kao: Rezidencija porodice Mondrich

Kuća Kingston Bagpuize datira iz 11. veka u vreme Williama Osvajača. Lepa kuća, sa svojom eksterijerom iz doba kraljice Anne, visećim stepeništem i monolitnim vrtovima, doživela je bezbrojne verzije preuređenja. Uprkos tome uvek je zadržala svoju osnovnu strukturu. Uvek je bila porodična kuća, prvo naseljena porodicom De Bachepuis, a preneta na porodice kroz vekove sve do Lady Grant & Tweedsmuir, koji i danas tamo žive. Kruže glasine da su deca kuće nekada skrivala ispod baldahina kreveta kada su grupe turista dolazile, proizvodeći sablasne zvuke da bi uplašili goste. Unutrašnjost sadrži viseće stepenište, a posetioci mogu videti dnevnu sobu, spavaće sobe, salon, paneliranu biblioteku i čajdžinicu.


Eksterijer i enterijer ove kuće pojavljuju se u trećoj sezoni serije “Bridgerton” kao porodična kuća Alice i Williama Mondricha. U drugoj epizodi, porodica se može videti kako pristiže do velike imovine, dok ih sluge dočekuju na ulazu. Unutra, kućepaziteljka porodici saopštava da postoji biblioteka, sala za muziku, privatna dnevna soba, radna soba i kancelarija.

Holburne Museum of Art

Lokacija: Bath, Somerset
Pojavljuje se kao: Posed Lady Danbury

Holburne muzej u Bath-u je centralna postavka u seriji “Bridgerton” u oba dela kao dom Lady Danbury. Ova zadivljujuća palata u Palladian stilu, iako izgleda kao da se nalazi na periferiji visokog društva Londona, zapravo je u samom srcu centra grada Batha. Zgrada kategorije I, formalno poznata kao Sydney Gardens, sadrži preko 10.000 predmeta i sada je prva javna galerija umetnosti u gradu.

St. James’s Church

Lokacija: Piccadilly, London
Pojavljuje se kao: Mesto gde su Edwina i Anthony gotovo venčani

Ova anglikanska crkva se pojavljuje u sceni gde je Anthony gotovo oženio Edwinu. Dizajnirana je 1672. godine od strane najznačajnijeg istorijskog arhitekte Engleske, Christophera Wrena. Jedna posebna karakteristika crkve su rezbarije iza oltara, koje je stvorio Grinling Gibbons, čije delo danas krase Kensington Palace.

Castle Howard

Lokacija: York, Severni Jorkšir
Pojavljuje se kao: Dom vojvode od Hastingsa

Zamak Howard se gradio više od 100 godina. Radovi na simetričnim krilima zamka i krunskoj kupoli počeli su 1699. godine, a nakon života tri grofa, konačno je završen 1811. godine. Danas, ova veličanstvena barokna kuća u srcu Jorkšira je riznica inspirativne arhitekture, fantastičnih priča i raskošnih vrtova.


Na ekranu, upravo u poznatoj plemićkoj kući vidimo kako Simon i Dafne započinju bračni život nakon venčanja. U epizodi 6 prve sezone prikazane su različite sobe, uključujući Tiriznu sobu, Antički hodnik, Dugu galeriju i Baštensku sobu.

The Reform Club

Lokacija: London
Pojavljuje se kao: Klub za gospodu gde se sastaju Anthony i Simon

The Reform Club, izgrađen je 1836. godine kao nezvanična baza Liberalne stranke. Klub je podsetnik na napredak zemlje ka demokratiji u 19. veku. Izvan svoje fascinantne uloge u političkoj istoriji, zgrada je od arhitektonskog značaja. Dizajner zgrade bio je Sir Charles Barry, najpoznatiji po obnovi Westminster palate nakon požara 1834. godine. Unutrašnjost kluba, bogata visokom renesansom, bila je manje od mermera a više od gipsa, ali ipak luksuzna. I zapravo, uprkos ovim zamkama za oči, klub kuće bio je jedan od najskupljih svoje vrste. Danas, The Reform Club je i dalje domaćin živoj društvenoj zajednici (koja je, sada, politički neutralna), organizujući preko 100 događaja godišnje i funkcionišući kao hotel i restoran sa kompletnom uslugom.


The Reform Club korišćen je kao lokacija za snimanje kluba za gospodu, u kojem su članovi Simon Baset i Anthony Bridgerton sastaju se u prvoj sezoni.

Stowe Park

Lokacija: Buckingham, Buckinghamshire
Pojavljuje se kao: Vauxhall Pleasure Gardens

Nije iznenađenje što se Stowe Park u Buckinghamshire-u pojavio u seriji, kao pozadina raskošne scene na otvorenom balu u kojoj se menja odnos između Dafne i vojvode od Hastingsa.


Scene u Vauxhall Gardens snimane su ispred Hrama Venere u Stowe Parku, koji predstavlja idealno mesto za dramatično romantičan susret. Stowe Park i njegovi georgijanski vrtovi stvoreni su od strane Vikonta Cobhama početkom 1700-ih godina. 1845. godine, posetila ga je kraljica Victoria, koja je bila ljubomorna na imanje. Ako je dovoljno dobro za Victoriu, dovoljno je dobro i za Bridgertone.

Photo: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije